Nagybánhegyesi Református Templomért Alapítvány Hírlevél 2013/2.
HÍRLEVÉL 2013/2.
Nagybánhegyesi Református Templomért Alapítvány

Tisztelt Nagybánhegyesen élők és elszármazottak, mindannyian akiknek kötödése van Vágfarkasdhoz!

2013.07.1-től 31-ig rendkívüli ADOMÁNYGYŰJTÉST hírdetünk meg. Az adománygyűjtés célja, a Vágfarkasdon megvalósuló emlékmű költségeihez való hozzájárulás. Adományozás módja lehet: az Alapítvány helyi Takarékszövetkezetnél vezetett : 53500834-10030802 sz. számlájára befizetés vagy Miléné Irénke pénztárosnak való befizetés útján. A hónap során összegyűjtött pénzt, augusztus elején egy összegben szeretnénk átutalni. Aki egyénileg szeretné közvetlenül a farkasdi bankszámlára utalni az adományt megteheti, a nemzetközi utalásra szolgáló formanyomtatványon. /Név: Obec Vlcany cím: 92584.Vlcany cd.944. IBANSK9509000000005040699808 SWIFT/BIC:GIBASKBXXXX Bank neve: Slovenska sporitelna,a.s./ Tételdíj: 3.500,- ft/ utalás.

Iván Gyula Vágfarkasd polgármesterének tájékoztatása szerint 2013. Október 6-án /vasárnap/ Farkasdi Ősz Vásár második napján lesz, Farkasd első írásos emlékének 900 éves évfordulójáról tartandó ünnepség.

„ Az évforduló alkalmából és eleink iránti tiszteletünk jeléül szeretnénk egy szép emlékművet, egy életfát felállítani a falu közepén, az egészségügyi központ előtti parkban. Az idősebbek még biztosan emlékeznek rá, ez az egykori mozi előtti park, ami a hősök szobrával és a katolikus templommal szemben van. Ha megyünk Negyed felé, akkor az út bal oldalán.
Az emlékművet Lipcsey György, Munkácsy-díjas szobrászművész készíti. A szobor maga egy gránitból készülő. kb. 3 méter magas életfa lesz. Az életfán fel lesznek tüntetve Farkasd történelmének fontos fordulópontjai, az első írásos emléktől 1113-tól a jelenkorig. Rajta lesznek a kitelepítés és a deportálás évszámai is. Tetején a magyar királyi koronát jelképező szimbólum lesz, mely ezer évig összefogta a Kárpát- medence magyarságát és valamennyi itt élő népét.
Ezt az emlékművet nagyon fontos, gyökereinket és történelmünket igazoló szimbólumnak is szánjuk. Egyben emlékhelynek is a Farkasdról elszármazottaknak, a deportáltaknak, az erőszakkal elhurcoltaknak, a kommunizmus és a fasizmus áldozatainak. Fontos szimbólum ez, nem csak nekünk farkasdiaknak, de oly sok vihart megért mátyusföldi településeknek is, kiket a 20. században annyiszor meghurcoltak, megkérdőjelezve magyarságukat, ittlétüket. Éppen ezért ez a szobor szellemi megerősödésünknek és megmaradásunknak egyfajta szimbóluma is lehetne, bizonyítandó gyökereinket és múltunkat. Másrészt egyfajta kapocsként is beszélhetnénk róla, amely szolgálná a magyar-szlovák megbékélést, közös múltat, mely 1000 évig összekötött bennünket. „ - írta tájékoztatójában Iván Gyula polgármester .

A 2013. október 6-i ünnepségre való szervezett eljutás érdekében, Alapítványunk pályázatot adott be a Norvég Civil Alaphoz / döntés július végén várható/ , valamint szakmai pályázatot adtunk be a Nemzeti Civil Alaphoz / döntésről még nem kaptunk értesítést / .
Pályázatok elutasítása esetén egyénileg kell megoldanunk az eljutást. Kedvező döntés esetén értesítéssel leszünk!

Nagybánhegyes, 2013. június 23.
Alapítvány vezetősége
Kozzetette: admin
ekkor: hétfő 01 július 2013 - 10:09:43
Kommentek: 0


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz