Testvértelepülések

Vágfarkasd (Szlovákia)

Vágfarkasd község Délnyugat-Szlovákiában, a Kisalföldön, a Vág folyó jobb partján fekszik. Közigazgatásilag a vágsellyei járáshoz tartozik. Északon Zsigárd, északkeleten Tardoskedd és Tótmegyer, délen Negyed, nyugaton Nádszeg és Királyrév községekkel szomszédos. Területe sík domborzatú. A Vág nyugati árterületén még fellelhetők a folyó eredeti holt medrei. A térség tengerszint feletti magassága 109 és 112 m közötti. A község mai határa erdőtlenített.
Éghajlata mérsékelt, melyre enyhe tél jellemző.
A januári átlaghőmérséklet -1 és -4 oC, a júliusi 19,5 és 20,5 oC közötti.
A nyári napok száma meghaladja a hetvenet. Az évi átlagos csapadékmennyiség 550-650 mm.

 

Pankota (Románia)

Pankota mezõváros, Arad megyében, Románia nyugati részén helyezkedik el. Oklevelek,elbeszélõ források szerint valaha a Marosvölgyben egész a Fehér-Körösig terjedõ területen 20 monostor épülta XIII. századig, ezek közzül az egyik benedekrendi apátság Pankotán helyezkedett el. Pankota történelme, a még folyó ásatások alapján, 1177-ig vezethetõ vissza. Hasonlóan vannak dokumentumok melyek 1217-ben emlitik meg a pankotai apátságot, melyet egy ismeretlen adományozó alapitott. Egy korábbi feljegyzés szerint 1219-ben a pankotai apát biróként itélkezik a peres ügyekben. Vannak olyan adatok is amelyekarra engednek követkesztettni, hogy Pankotáról is sokan vettek részt II Endre király keresztes hadjáratában 1217-ben.Valaha az egri püspökséghez tartozott,1332-ben fõesperességként szerepel oklevelekben.A monostor a Kopasz-hegy lábánál elterülõ Ó-pankota mellett helyezkedett el.

 

Gelence (Románia)

Kétféle ember létezik: az egyik, aki már járt Gelencén, és a másik, aki ezután fog idejönni – mondják a rátartibb helybeliek. Mi jól tudjuk, hogy miért érdemes felkeresni ezt a háromszéki nagyközséget, és ha Önök is kíváncsiak rá, hát rajta, fedezzék fel! Ez a festői környezetben elterülő falu nem véletlenül vált számos hazai és magyarországi turistacsoport kedvelt célállomásává. Gelencére hívják a látogatókat a Szent László-legendát ábrázoló több évszázados freskótöredékek, a tökélyre fejlesztett népi alkotóműhelyek, a messze földön híres fafaragók és az évi rendszerességgel megszervezett rendezvények, népszokások. A környező hegyek gyomra kőolajat rejt, erdeinkben, a Kárpátok belső vonulatáról a völgy felé csörgedező Gelence pataka mentén pedig a természet páratlan szépsége nyűgöz le.
Vendégeinket hagyományos székely vendégszeretettel és 20, államilag minősített szálláshellyel várjuk. Gelencén jelenleg mintegy két autóbusznyi vendéget tudunk egyszerre falusi vendégházakban elszállásolni. Szeretettel köszöntjük Gelencén, a székelykapuk és a legendák földjén!

 

Megszakítás